1236425_525595557525262_40796805_nΟ Χάρης Πανόπουλος είναι ένας νέος  μουσικός  22 χρονών, με εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές στην Αθήνα. Η φωνή του με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της απλά αφήνει το στίγμα της σε όποιον την ακούει…

Νέος τραγουδιστής με ανησυχίες και όραμα Χάρη μίλα μας για σένα.

Είμαι 22 χρονών. Μεγάλωσα στην Αθήνα αν και η καταγωγή μου είναι απ’ την Ορεινή Γορτυνία και τη Ναύπακτο. Σπούδαζα οικονομικά στην Πάτρα αλλά τελικά με κέρδισε η αγάπη μου για τη μουσική.

 

Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με την μουσική;

Ξεκίνησα στα έξι μου χρόνια μαθαίνοντας πιάνο. 12 χρονών το εγκατέλειψα, γιατί συνειδητοποίησα ότι δε με «τραβούσε». Στην περίοδο της εφηβείας μου, λόγω της ενασχόλησής μου με τον αθλητισμό και του διαβάσματος, η μουσική έμεινε στην άκρη. Τελειώνοντας το σχολείο, συνειδητοποίησα ότι ήθελα να μάθω μουσική για ‘μένα, για να μπορώ να μαζεύω τους φίλους μου και να περνάμε όμορφα

 

Τραγούδια αγαπημένα σου που σιγοτραγουδάς όταν είσαι μόνος;

Αγαπάω πάρα πολλά τραγούδια και δεν μπορώ να επιλέξω κάποια για να μην αδικήσω άλλα. Σίγουρα μέσα σ’ αυτά βρίσκονται τραγούδια παλαιότερων και νεότερων τραγουδοποιών και συνθετών, απ’ το Μάνο Χατζιδάκι μέχρι του Θανάση Παπακωνσταντίνου, κι απ’ το Σωκράτη Μάλαμα και τον Ορφέα Περίδη, στον Τσιτσάνη και στον Βαμβακάρη κι απ’ τους Χαΐνηδες και το Νίκο Ξυλούρη στον Γιάννη Χαρούλη.

 

“Πράσινες Γραμμές’’ το πρώτο σου single ένα τραγούδι  αφιερωμένο στην Κύπρο μας… πόσο το  αγάπησες;DSC_8933 - Αντίγραφο

Τα τεκταινόμενα της Κύπρου, δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο, ακόμα και σαράντα χρόνια μετά. Άλλωστε, όπως γράφει και η Κύπρια στιχουργός Ελένη Σιούφτα, «δεν σβήνονται έτσι ανέξοδα οι πράσινες γραμμές».

Ταυτόχρονα, οι «πράσινες Γραμμές» ήταν η πρώτη μου ερμηνευτική απόπειρα και η απαρχή της σχέσης μου με την Ελένη Σιούφτα, η οποία έκτοτε μου έχει εμπιστευτεί κι άλλους στίχους της.

Τη μουσική δε, υπογράφει ο δάσκαλός μου στο λαούτο, Γιάννης Κακλής.

Επομένως όλοι αυτοί οι λόγοι μ’ έκαναν ν’ αγαπήσω πολύ αυτό το υπέροχο τραγούδι.

 

Τώρα ακούσαμε και το ‘’Εσπέρα’’ με ιδιαίτερο ηχόχρωμα και ύφος μίλησέ μας γι’ αυτό.

Τον Οκτώβριο του ‘13, ανέβηκε στο  διαδίκτυο «Η Εσπέρα». Ένα ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη μελοποιημένο απ’ το Γιώργο Καραμήτρο, σε μια διαφορετική προσέγγιση απ’ αυτήν της πρώτης μελοποίησης απ’ τον Μίκη Θεοδωράκη. Για να καταλήξουμε σ’ αυτό που ακούτε αναγκαία ήταν η συμβολή των μουσικών, Νίκου Καραδοσίδη στο πιάνο και Γιάννη Βαβάτσικου στο βιολί.

 

Δυσκολίες που πέρασες ώσπου να ακούσεις  τα πρώτα σου τραγούδια ηχογραφημένα;

Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι μεγάλες δισκογραφικές έχουν πεθάνει. Έτσι αρκούμαστε σε home made ηχογραφήσεις, στη θέληση και στον ελεύθερο χρόνο των φίλων μουσικών. Έτσι, χρειάζεται αρκετός καιρός έως ότου να ολοκληρωθεί ένα τραγούδι. Αλλά τη στιγμή που ακούσαμε τα τραγούδια ολοκληρωμένα, όλοι μαζί στο στούντιο νιώσαμε περήφανοι για το αποτέλεσμα και την προσπάθειά μας.

 

DSC_8877Ερασιτεχνισμός, ή επαγγελματισμός στη μουσική; Που βρίσκεται λες η…  ψυχή;

Την ψυχή σου τη δίνεις σε ό,τι αγαπάς, ανεξάρτητα απ’ τον αν ασχολείσαι μ’ αυτό επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά. Όποιος καταφέρει δε, ειδικά στην εποχή μας, να κάνει αυτό που αγαπά επάγγελμα, είναι πραγματικά ευτυχισμένος.

 

Η επαφή σου με τον κόσμο στις ζωντανές εμφανίσεις σε κάνει να νιώθεις διαφορετικός, δυνατός; πόσο ο καλλιτέχνης έχει ανάγκη το χειροκρότημα;

Το συναίσθημα που νιώθω στις ζωντανές εμφανίσεις, ακούγοντας και βλέποντας τον κόσμο να συμμετέχει τραγουδώντας μαζί μου τραγούδια αγαπημένα είναι ασύγκριτο. Γινόμαστε μια παρέα και περνάμε όμορφα. Το χειροκρότημα έχει να κάνει με την αποδοχή που όλοι χρειαζόμαστε, ειδικά όταν καταθέτουμε ένα κομμάτι της ψυχής μας, χωρίς όμως να είναι αυτοσκοπός.

 

Ως νέος άνθρωπος πώς εισπράττεις τα δύσβατα χρόνια που διανύουμε στην Ελλάδα;

Είναι πολύ δύσκολο για μας τους νέους ανθρώπους, που τώρα κάνουμε τα πρώτα μας επαγγελματικά βήματα. Οφείλουμε όμως να κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε με τα δεδομένα που μας δίνονται και να μην παραιτούμαστε. Λόγω ακριβώς της ηλικίας μας, έχουμε το προνόμιο να ελπίζουμε και να προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο. Τρόποι υπάρχουν αρκεί να θέλουμε να τους βρούμε.

 

Μελλοντικά σου σχέδια δισκογραφικά και επί σκηνής μοιράσου τα μαζί μας…

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στούντιο και ετοιμάζουμε τέσσερα νέα τραγούδια, τα οποία παρουσιάζουμε και στις ζωντανές μας εμφανίσεις. Ελπίζουμε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι ηχογραφήσεις και ο δίσκος θα είναι έτοιμος.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα ολοκληρώσουμε τις εμφανίσεις μας για την χειμερινή σεζόν και ξεκινάμε τις προετοιμασίες για τις καλοκαιρινές μας εμφανίσεις.

Το επόμενο προγραμματισμένο μας live είναι 12 Απριλίου στο Ghost House του Ψυρρή.

 

Βρείτε τον εδώ: https://www.facebook.com/CharesPanopoulos