Περσινά Ξινά Σταφύλια. Μια πολλά υποσχόμενη μπάντα απ’ την Βέροια που προσπαθεί ανεξάρτητα και με τις δικές της δυνάμεις να ακουστεί η μουσική της. Μέσα από τους ska, punk, rock ήχους τους και το τελευταίο τους album μας προτρέπουν στην αποκέντρωση! Αέρα στα πανιά μας και πίσω στα χωριά μας! «…περισσότερο μας απασχολεί αν μία μπάντα έχει να πει κάτι πραγματικά αληθινό, γνήσιο και με ουσία, παρά αν δηλώνει “D.I.Y.” ή όχι».

Συνέντευξη στον Αντρέα Σεϊντή

 

Πώς δημιουργήθηκε η μπάντα και τί προοπτικές υπάρχουν;

Η μπάντα δημιουργήθηκε το 2000 περίπου, σε ένα υπόγειο στη Βέροια. Πρώτο όνομα «Εκτός Εαυτού», αργότερα, «Έξω Φρενών» και από το 2006, προέκυψαν τα «Περσινά Ξινά Σταφύλια». Οι προοπτικές είναι ίδιες με τότε. Να παίζουμε μουσική, να δημιουργούμε, να εκφραζόμαστε, να αντιδρούμε σε ό,τι δε γουστάρουμε, να υπάρχουμε!

 

Από πού είστε επηρεασμένοι μουσικά αλλά και στιχουργικά και σε ποιους απευθύνονται οι στίχοι;

Έχουμε επηρεαστεί από πολλές μουσικές, τάσεις, τεχνοτροπίες κλπ., μιας και είμαστε πολλά άτομα και αρκετά χρόνια μαζί. Ήχοι από punk-rock, hardcore, dirty ska-reggae, dub, rock “n” roll, έρχονται πρώτοι στις προτιμήσεις μας. Στιχουργικά, είμαστε επηρεασμένοι από διάφορα ελληνικά σχήματα, παλιά και νέα, διαφορών ειδών καθώς και από ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια, που μας αρέσουν πολύ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είμαστε αντιγραφή κάποιας άλλης μπάντας, παρόλο που αρκετές φορές, «κλέβουμε» πράγματα που μας αρέσουν και ταιριάζουν στον ήχο μας… Θέλουμε να απευθυνόμαστε σε «παιδιά» κάθε ηλικίας με ενθουσιασμό, διάθεση και άποψη, χωρίς κριτήρια, φυλετικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και άλλα τέτοια περίεργα.


Πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά με τίτλο «αέρα στα πανιά μας». Πόσο δύσκολη ήταν η πραγμάτωση αυτού του εγχειρήματος;

Τον Απρίλη του 2012, κυκλοφόρησε επιτέλους ο πρώτος μας δίσκος! Είχαμε κάποιες οικονομικές δυσκολίες, αλλά τελικά βρήκαμε την άκρη. Πωλείται στα 5 ευρώ, με σκοπό να καλυφθούν κάποια έξοδα της παραγωγής και είναι free για download και listen στο διαδίκτυο.

 

Προσεγγίσατε κάποια εταιρεία πριν πάρετε την απόφαση να το κυκλοφορήσετε μόνοι σας;

Πότε δεν προσεγγίσαμε κάποια εταιρεία και ποτέ δε μας προσέγγισε κάποια εταιρία. Ασχολούμαστε αποκλειστικά εμείς με το συγκρότημα και την όλη του πορεία, με τη βοήθεια κάποιων πιστών φίλων. Οπότε, σε εμάς τα παλαμάκια σας, σε εμάς και τα γιαούρτια..!

 

Πώς προωθείται την δουλειά σας;

Όπως όλες οι ανεξάρτητες μπάντες, τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια… God bless Internet!

 

Πώς προέκυψε η διασκευή του δικού σας κομματιού «θάλασσα χακί» και μάλιστα σε ρεμπέτικο;

Αρχικά στην πλάκα, σκεφτήκαμε να το ηχογραφήσουμε γιατί μας άρεσε η ιδέα να υπάρχει ένα ρεμπέτικο κομμάτι μέσα στο δίσκο. Σημαντική ήταν φυσικά και η συνεισφορά του Παναή, που έπαιξε τρίχορδο μπουζούκι και τραγούδησε. Τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό, καθώς και για ένα κομμάτι που μας χάρισε το «Για πάντα παιδιά», το οποίο θα είναι στον επόμενο δίσκο.

 

Τί μεσολάβησε όλα αυτά τα χρόνια και δεν είδαμε άλλη κυκλοφορία;

Το συγκρότημα από το 2003 μέχρι και το 2010 (για εφτά χρόνια δηλαδή), υπολειτουργούσε. Βρισκόμασταν σε διαφορετικές πόλεις, λόγω δουλειών, σπουδών, κ.α., οπότε δε μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα. Κρατήσαμε όμως ζωντανή τη φάση. Tο 2007 γράψαμε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο μας demo. Κάναμε αρκετά live στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως και από το ’10 και μετά, είμαστε πιο οργανωμένοι, πιο παραγωγικοί, εφοδιασμένοι με μπόλικη όρεξη, τρέλα και έμπνευση για τη συνέχεια!

 

Ποια είναι η γνώμη σας για την αυτοοργάνωση και το κίνημα του d.i.y.; Συμμερίζεστε την άποψη πολλών ότι τα «καθαρά» d.i.y. συγκροτήματα πρέπει να μένουν μακριά από μαγαζιά όντας αντιεμπορικά;

Το κίνημα του D.I.Y. το γουστάρουμε και το έχουμε στηρίξει και σαν μπάντα και μεμονωμένα ο καθένας. Δε βάλαμε ποτέ την «ταμπέλα» D.I.Y. στο γκρουπ. Όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε, δεν γνωρίζαμε καν τον όρο D.I.Y. Γενικώς, είναι επιλογή κάθε μπάντας «αντιεμπορικής» ή μη, να παίζει όπου θέλει. Θεωρούμε, όμως, σωστό να μη συρρικνώνεται και να μη μιζεριάζει η όλη φάση με την ελληνική σκηνή, από τέτοιου είδους κλισέ και ταμπέλες. Οπότε, περισσότερο μας απασχολεί αν μία μπάντα έχει να πει κάτι πραγματικά αληθινό, γνήσιο και με ουσία παρά αν δηλώνει “D.I.Y.” ή όχι.

 

Πώς καταφέρνει ένα πολυμελές σχήμα και συνυπάρχει αρμονικά; Πώς λειτουργείται σαν μπάντα;

Είναι στα αλήθεια πολύ δύσκολο και όσοι έχουν συνυπάρξει ή έχουν γνωρίσει από κοντά πολυμελή συγκροτήματα θα μας καταλάβουν καλύτερα. Παρόλα αυτά, τα καταφέρνουμε γιατί είμαστε πάνω απ’ όλα μία δυνατή παρέα. Κάποιοι από εμάς μένουμε μαζί, δουλεύουμε μαζί και το συγκρότημα για μας είναι μία διαφυγή, μια διέξοδος από τη δύσκολη καθημερινότητα. Πολλές φορές υπάρχει ένταση μεταξύ μας γιατί λειτουργούμε σαν οικογένεια και στην οικογένεια, ως γνωστόν, οι καβγάδες είναι ρουτίνα.

 

Το καλοκαίρι που μας πέρασε σχεδόν κάθε εβδομάδα είχατε live και σε διαφορετική πόλη! Τι ευκαιρίες σας δίνονται στην επαρχία και πόσο δύσκολο είναι να στηθεί κάτι τέτοιο;

Οι ευκαιρίες στην επαρχία είναι λίγες και αισθανόμαστε αρκετά αποκομμένοι. Όμως υπάρχει μεγάλη θέληση και μεράκι γι’ αυτό που κάνουμε, οπότε όλα γίνονται. Το καλοκαίρι, ορισμένα live τα κυνηγήσαμε και σε κάποια άλλα μας κάλεσαν. Είμαστε καμιά δεκαριά άτομα και κάποιοι από εμάς χρεωθήκαμε, χάσαμε δουλειές, μεροκάματα και αφήσαμε πίσω υποχρεώσεις για συναυλίες που δεν πήραμε ούτε καν τις βενζίνες μας. Δεν είναι παράπονο αυτό, ίσα-ίσα, είμαστε πάλι έτοιμοι να χάσουμε κι άλλα προκειμένου να παίζουμε τη μουσική μας παντού και να ταξιδεύουμε μαζί από πόλη σε πόλη!

 

Υπάρχουν συγκροτήματα του ίδιου ύφους που συνεργάζεστε ή θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Το συγκρότημα από το ξεκίνημά του μέχρι τώρα, μετράει πάνω από 100 live! Όπως είναι φυσικό, έχουμε παίξει με παρά πολλά συγκροτήματα, σε διάφορα σκηνικά. 63 High, Roundlights, Χατ-Τρικ, Banksters, Fundrakar, Skanontropo, Skaribas, Skary Face, One Drop Forward, Fayah Fist, Κακό Συναπάντημα, είναι μόνο μερικά από αυτά. Με τους περισσότερους έχουμε δυνατές φιλίες και σε κάθε περίπτωση, τους σεβόμαστε και τους γουστάρουμε όλους. Έχουμε συνεργαστεί με αρκετά συγκροτήματα και είμαστε ψημένοι και για μελλοντικές συνεργασίες. Μοιραζόμαστε κοινές εμπειρίες, και άσχετα με το πόσο έχει προχωρήσει κάθε μπάντα, υπάρχει η μουσική που μας ενώνει περισσότερο απ’ όλα.

 

Ποια είναι η φιλοσοφία της μπάντας και τι στάση κρατάει απέναντι στην κοινωνία;

Η φιλοσοφία δεν είναι ποτέ μόνο μία, αλλά θα μπορούσες να πεις ότι είμαστε μια rock “n” roll μπάντα. Δεν εναντιωνόμαστε με όλη την κοινωνία. Είμαστε και εμείς κομμάτι της, οπότε προσπαθούμε να αλλάξουμε πρώτα τους εαυτούς μας και μετά βλέπουμε…!

 

Υπάρχουν σχέδια για το μέλλον;

Από το Νοέμβρη του 2012, μπήκαμε στο studio για το 2ο μας cd, το οποίο θα βγει και σε βινύλιο! Αυτή τη στιγμή δε γνωρίζουμε το πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσει. Μέσα από τις συναυλίες μας και τις σελίδες μας στο διαδίκτυο θα ανακοινώσουμε οτιδήποτε νεότερο.

 

Σελίδες:

http://www.persinaksinastafylia.gr

https://www.facebook.com/persinaksinastafylia

http://www.myspace.com/persinaksinastafylia