Ότι και να γράψει κανείς για τους  Locomondo μάλλον  θα είναι λίγο καθώς είναι δύσκολο να βρεις εκείνες τις λέξεις που θα αντικατοπτρίζουν πλήρως την πορεία ενός σημαντικού ελληνικού σχήματος…. Ένα συγκρότημα που συστήθηκε στο ελληνικό κοινό το Μάρτιο του 2004 όταν κυκλοφόρησε τη πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ένας τρελός κόσμος» και που αμέσως κέρδισε το μουσικόφιλο κοινό ανεξαρτήτως μουσικών ακουσμάτων και προτιμήσεων. Σε αυτόν τον τρελό και απίστευτα γήινο κόσμο συνέχισαν να ζουν τα μέλη του γκρουπ καθώς οι επιτυχίες του πρώτου τους άλμπουμ δεν τους πτόησαν ούτε τους επηρέασαν όσον αφορά τον τρόπο έκφρασης τους απέναντι σε αυτό που κάνουν. Άλλωστε αποτελούν ένα από τα λίγα ελληνικά μουσικά γκρουπ που έχουν μια ανερχόμενη πορεία που δίνει μέχρι και σήμερα σπουδαία άλμπουμ όπως το «12 μέρες στη Τζαμάικα» που ηχογράφησαν εκεί μετά από πρόσκληση του τρομπονίστα των θρυλικών Skatalites Vin Gordon. Μην ξεχνάμε πως γράφουν ελληνικούς στίχους πάνω σε reggae ρυθμούς και το κάνουν με σπουδαίο τρόπο  – εκεί ακριβώς βρίσκεται η μοναδικότητα τους… Είπαμε ότι και να γράψει κανείς μάλλον  θα είναι λίγο για τη διαδρομή του επταμελούς γκρουπ που επιμένει να παίζει reggae και ska και ας είναι  από την Αθήνα και όχι από τη Τζαμάικα… Του Αλέξανδρου Γερασίμου

Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη μουσική και πότε κάνατε τα πρώτα σας βήματα σαν συγκρότημα ;

Η δημιουργία του γκρουπ προήλθε σαν μία γνωριμία φίλων που αγαπάνε την ίδια μουσική όπως και το να παίζουν μουσική μαζί. Γνωριζόμαστε οι περισσότεροι από το 2001.

Από που προήλθε το όνομα της μπάντας ;

Το όνομα μας είναι ένας εύηχος ιταλο-ισπανισμός. Σημαίνει τρελός κόσμος (loco = τρελός στα ισπανικά, mondo = κόσμος στα ιταλικά). Δηλαδή απ’τη μία η καλή τρέλα που λειτουργεί θεραπευτικά και απ΄την άλλη ένας ολόκληρος κόσμος που έχει τρελαθεί τελείως και βαδίζει προς την αυτοκαταστροφή.

Ασχοληθήκατε από το ξεκίνημα σας  κατά βάση με τη reggae , ένα είδος που στη χώρα μας λειτουργεί κάπως μεμονωμένα παρόλα αυτά έχει βγάλει σπουδαίες δουλειές από αξιόλογα συγκροτήματα.Η πρώτη ελληνική δουλειά που είχε στοιχεία από αυτή τη μουσική αν δεν κάνω λάθος ήταν ο πρώτος δίσκος των Scraptown το 1982.Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο είδος ;

Και το « Ρέγγαι και Λακέρδαι» του Μπουλά ! Ήταν κάτι το οποίο συνέβηκε από μόνο του, μέσα από το δέσιμο της μπάντας στα αρχικά της στάδια. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε πολύ επηρεασμένοι από την reggae και το ska σαν μουσικές και είναι ο “κοινός μας παρονομαστής” αν θέλεις σαν συγκρότημα. Είμαστε όμως και ένα συγκρότημα που ενώ έχει σαν βάση αυτά τα ακούσματα, αφήνει και άλλες του “αγάπες” ή επιρροές να μπουν στα τραγούδια του.

Από που εμπνέεστε όταν γράφετε μουσική και από πού αντλείτε τις επιρροές σας (μουσικές-στιχουργικές) ;

Όλα μας τα τραγούδια είναι αληθινά, από την άποψη του ότι όλα ξεκινάνε από ένα ερέθισμα, από μία ανάγκη έκφρασης. Αυτό το ερέθισμα μπορεί να είναι ένα προσωπικό βίωμα, η μία βόλτα στον δρόμο, η ακόμα και μια είδηση η οποία τράβηξε το ενδιαφέρον μας. Το σίγουρο είναι ότι τα τραγούδια μας δεν έχουν σκοπό να δείξουν το σωστό, αλλά να περιγράψουν και να βάλουν τον άλλο σε μια διαδικασία προσωπικής αναζήτησης.

Μεταξύ άλλων μουσικών διεργασιών και δισκογραφικών καταθέσεων συμμετείχατε στο soundtrack της ταινίας “Soul Kitchen¨ του Τουρκο – Γερμανού σκηνοθέτη Fatih Akin  με την αναπάντεχη διασκευή της Φραγκοσυριανής του Μάρκου Βαμβακάρη.Το να ντύνετε μουσικά μια ταινία είναι κάτι που σας δίνει τη δυνατότητα να εκφραστείτε διαφορετικά με μια άλλη προσέγγιση πάνω στη μουσική αναζήτηση ;

Συγκεκριμένα η Φραγκοσυριανή που αναφέρεις ήταν μία διασκευή που είχαμε συμπεριλάβει στον δεύτερο δίσκο μας «12 μέρες στη Jamaica». Δεν είναι ένα τραγούδι που γράψαμε για την συγκεκριμένη ταινία. Αυτό συνέβη με την ταινία «Γαμήλιο πάρτυ», όπου γράψαμε το τραγούδι τίτλων της ταινίας, όπως και μεγάλο κομμάτι της μουσικής που έντυσε την ταινία. Ήταν μία διαφορετική εμπειρία για εμάς. Ήταν η πρώτη φορά που μας ζητήθηκε να γράψουμε μουσική κατά παραγγελία, κατά συνέπεια ήταν μία τελείως διαφορετική κατάσταση από αυτή που βιώναμε στις προηγούμενες δισκογραφικές μας δουλειές και πιστεύουμε ότι μας πήγε ένα βήμα μπροστά σαν συγκρότημα.

Θυμάστε που και πότε ήταν το πρώτο σας λάιβ ;

Ήταν τον Αύγουστο του 2002 στην Ερέτρια σε ένα καλοκαιρινό μπαράκι, όσο παράξενο και αν ακούγεται αυτό! Το όνομα μας τότε ήταν ένα από τα πολλά διαφορετικά που δοκιμάζαμε εκείνο τον καιρό, πριν καταλήξουμε στο Locomondo.

Τι μουσικές ακούνε οι Locomondo ;

Πολλές και διαφορετικές. Ο κάθε ένας μας έχει τις δικιές του προτιμήσεις και αγάπες. Γι αυτό και ο ήχος του συγκροτήματος δεν είναι αποκλειστικά Reggae, αλλά επηρεασμένος απο την Reggae, την οποία αγαπάμε πολύ όλοι μας.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα ξέσπασμα με τη χρήση των δωρεάν υπηρεσιών που συναντάμε στο διαδίκτυο (facebook, myspace κ.ά.) όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του «χώρο» και να προβάλει τη δουλειά του… Διαθέτοντας και εσείς σελίδα για την μπάντα νιώθετε πως κερδίζετε πράγματα από όλο αυτό;

Πιστεύουμε πως είναι πλέον απαραίτητο για την ύπαρξη ενός συγκροτήματος. Σου προσφέρει μία άμεση επαφή με τον κόσμο που ενδιαφέρεται για σένα, όπως και την ευκαιρία να παρουσιάσεις την δουλειά σου και τα νέα σου όπως θέλεις εσύ, πράγμα πολύ σημαντικό.

Δεδομένου και της κρίσης που περνά η μουσική βιομηχανία ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το επόμενο στάδιο όσον αφορά τον τρόπο διανομής της μουσικής ;

Το επόμενο βήμα έχει γίνει και λέγεται mp3. Ίσως το format αυτό να αλλάξει, πάντως η ηλεκτρονική διανομή είναι το παρόν αλλά και το μέλλον, με τα καλά και τα κακά που συνεπάγεται αυτό. Το cd θα εκλείψει, αλλά με χαρά βλέπουμε την στροφή του κόσμου στο βινύλιο για της μουσικές που θέλει να έχει σε υλική μορφή. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο, αρκεί να πέσουν και λίγο η τιμές για να γίνει πιο προσιτό.

Εχετε «βρεθεί» και έχετε συμπράξει μουσικά με σπουδαία και θρυλικά ονόματα όπως οι Skatalites, οι Chambawamba, Ska Cubano, Manu Chao κ.α.Υπάρχει κάποιο συγκρότημα ή μουσικός που θα θέλατε να τζαμάρετε μαζί του επί σκηνής ;

Αυτή η αναζήτηση δεν τελειώνει ποτέ και σίγουρα όπως και με τα μουσικά ακούσματα, αν ρωτήσεις κάθε μέλος της μπάντας θα σου πει κάτι διαφορετικό.

Εχετε παίξει σε αρκετούς χώρους και μουσικές σκηνές του εξωτερικού. Πως αντιμετωπίζει ο κόσμος εκεί τα λάιβ και τα συγκροτήματα που επιλέγει να ακούσει ;

Κυρίως στην Γερμανία έχουμε πολλούς φίλους και κάθε χρόνο κάνουμε μια περιοδεία εκεί, που έχει πλέον καθιερωθεί και το όλο πράγμα πηγαίνει όλο και καλύτερα. Πέρσι το καλοκαίρι εμφανιστήκαμε σε 3 μεγάλα φεστιβάλ της Γερμανίας με μεγάλη επιτυχία. Είναι μία χώρα που είναι ανοιχτή σε καινούργιους ήχους και δεν τους παραξενεύει το ότι παίζουμε αυτή την μουσική που παίζουμε με ελληνικό στίχο. Σημειωτέον ότι δεν παίζουμε για τους ομογενείς εκεί, αν και υπάρχουν Έλληνες της Γερμανίας που έρχονται στα live μας.

Τα επόμενα σχέδια των Locomondo είναι ;

Σίγουρα ένα καινούργιος δίσκος όταν αισθανθούμε πως ήρθε η ώρα για να κυκλοφορήσουν τα καινούργια μας κομμάτια. Υπάρχουν και διάφορα άλλα σχέδια τα οποία δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε ακόμα και τα οποία ελπίζουμε να τελεσφορήσουν σύντομα.

Link
www.myspace.com/locomondo