Την τελευταία φορά που μίλησαν στο Rockap οι 1000mods ήταν το μακρινό 2008 στον Θοδωρή Γκοτζαμάνη πριν καν κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο τους και κατακτήσουν την Ευρώπη. Στο σήμερα, στην τρίτη και τελευταία μέρα για το 2ο Fougarock Festival στο Ναύπλιο η μπάντα της βραδιάς είναι οι συντοπίτες 1000mods! Πριν φύγει το 2015 τους είδαμε στο νεόδμητο Academy στην Αθήνα (εδώ) όπου έκλειναν την περιοδεία για το Vultures. Στην συνέντευξη συνομίλησα με τον Γιώργο (κιθάρα) και Δάνη (μπάσο & φωνητικά) στον όμορφο πολυχώρο του Φουγάρου εν μέσω μιας τεράστιας σκακιέρας και μιας περαστικής σαύρας (!) για τον επερχόμενο τρίτο δίσκο τους, για την ευρωπαϊκή περιοδεία του φθινοπώρου, την δεκαετή πλέον πορεία τους με τα σημεία σταθμούς της καθώς και για διάφορα ακούσματα τους.

Συνέντευξη στον Σταύρο Παπαγεωργόπουλο

 

Αρχές Ιουνίου ενημερώσατε τον κόσμο για το νέο δίσκο σας, και ότι βρίσκεστε σε στάδιο προ-παραγωγής.

Δ: Θα ξεκινήσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες να ηχογραφούμε τα τύμπανα, ώστε μέχρι τα τέλη Ιουλίου να είναι έτοιμος ο δίσκος και να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβρη.

Στο “Vultures” έκαναν την εμφάνιση τους λίγο πιο progressive με την ευρεία έννοια του όρου στοιχεία. Τι να περιμένει ο κόσμος σε σχέση με τον νέο δίσκο;

Δ: Πιστεύω ότι είναι τελείως διαφορετικό από το Vultures – τουλάχιστον εμένα έτσι μου ακούγεται – δεν είναι τόσο τετράγωνο όσο το Vultures αλλά πιο «ανοιχτό» και απλωμένο.

Δηλαδή μιλάμε για κάτι πιο πειραματικό;

Δ: Ναι, θα μπορούσες να το πεις αυτό. Υπάρχουν στοιχεία που δεν τα έχουμε ξαναπαίξει τουλάχιστον στην δισκογραφία μας.

Κάποιο δείγμα/σινγκλ;

Δ: Λογικά ένα τραγούδι πριν την κυκλοφορία του δίσκου θα βγει και αυτό τον Σεπτέμβρη περίπου.

Στο τραγούδι “Reverb of the New World” που κλείνει το “Vultures” έχει τα λόγια του του Carl Sagan από το ντοκιμαντέρ “Cosmos”.Κάτι παρόμοιο έχουν κάνει οι Nightwish στον τελευταίο τους δίσκο με τον Richard Dawkins. Πως προκύπτει αυτή η επιστημονική αναφορά που διαφέρει σε σχέση με αντίστοιχες μπάντες του χώρου και τον ενθουσιασμό τους για το διάστημα από την ψυχεδελική σκοπιά;

Γ: Αυτά έρχονται και γίνονται ένα, οπότε ο καθένας νομίζω μπορεί να το δει με την δικιά του οπτική. Δεν το σκεφτήκαμε έτσι όπως το λες, μας άρεσε σαν ιδέα σαν concept, μας ταίριαξε που ήταν instrumental και σαν κλείσιμο του άλμπουμ. Ήταν συγκεκριμένα μια προσθήκη του Λάμπρου (σ.σ. του ντράμερ) μας.

Άρα και το συγκεκριμένο κομμάτι που κλείνει τον προηγούμενο οδηγεί στον επόμενο;

Γ: Η αλήθεια είναι πως ναι, μπορεί να είναι μια προετοιμασία για τον επόμενο δίσκο.
Δ: Και αν σκεφτείς ότι είναι και το πιο heavy κομμάτι του δίσκου για μένα προσωπικά και το πιο «απλωμένο» και όχι τόσο τετράγωνο όσο τα υπόλοιπα.
Γ: Έχει και παρόμοιο κλείσιμο (το Vultures) με το Super Van Vacation.

Νομίζω ποτέ δεν υπάρχει η μουσική των 1000mods καταγεγραμμένη πουθενά με ακουστική μορφή η κάνω λάθος; Έχετε σκεφτεί να το δούμε;

Δ: Ανεπίσημα υπάρχει κάτι. Είχαμε κάνει μια συνέντευξη σε έναν ιντερνετικό σταθμό και μας ζήτησε ένας φίλος να παίξουμε 3-4 κομμάτια και ανέβηκε το Vidage.

Θα σκεφτόσασταν να ηχογραφήσετε κάτι ακουστικά full time;

Δ: Νομίζω δεν μας πολυταιριάζει αυτό.
Γ: Τουλάχιστον αυτή την στιγμή που μιλάμε δεν έχουμε κάποια τέτοια σκέψη. Μπορεί στο μέλλον κάτι να ταιριάξει και να μας τραβήξει.
Δ: Δεν είναι πολύ εύκολο να βγουν τα κομμάτια με αυτό το feeling που έχουν στο δίσκο και θέλει άλλη προσέγγιση.
Γ: Επειδή τα κομμάτια συνήθως γεννιούνται ήδη ηλεκτρικά μας βγαίνει περισσότερο το feeling του ρεύματος!

1Πλέον συμπληρώσατε μια δεκαετία ως μπάντα.

Γ: Με το συγκεκριμένο line up ναι!
Δ: Βασικά σε ένα μήνα περίπου (σ.σ. Ιούλιο) κλείνουμε δέκα χρόνια.
Γ: Το όνομα βέβαια είναι 11 χρόνια και παραπάνω με διαφορετικό line up και πιο χαλαρό και παιδιά από το Χιλιομόδι που ήτανε τότε
Δ: Και κάναμε live με αυτό το όνομα. Το ’07 ήταν το πρώτο EP.
Γ: Νοέμβρη Δεκέμβρη του ’06 το ηχογραφήσαμε και Γενάρη του ’07 κυκλοφόρησε.

Κάντε μια σύντομη αναδρομή με τα σημεία σταθμούς,

Δ: Για μένα είναι οι περιοδείες. Η πρώτη μας περιοδεία που βγήκαμε έξω το 2011 που το είχε κάνει άλλη μια μπάντα από τον χώρο μας τότε, οι Lucky Funeral πριν από μας. Και ουσιαστικά ήταν κάτι το οποίο δεν ξέραμε τι γίνεται και που πάμε και του Λάμπρου του είχανε βγει τα μάτια 4-5 μήνες πριν. Ήτανε κάτι που δεν θα το έλεγα ρίσκο αλλά η φάση που πήραμε μια πρώτη κρυάδα και για μένα ουσιαστικά ήταν πρώτη φορά που κατάλαβα ότι πάει κάτι να γίνει.
Γ: Υπάρχουν πολλά και μικρά σημεία αναφοράς. Παράδειγμα όταν ξεκινήσαμε ήταν μεγάλο σημείο αναφοράς να παίξουμε στην Rock Συνάντηση Κιάτου το 2006 με τους Nightstalker. Τότε είχαμε το υλικό του Blank Reality και θα το παίζαμε live δεύτερη φορά! Έτυχε να ανοίξουμε για τους Nightstalker στην Rock Συνάντηση τότε και αυτό είναι ένα βασικό ξεκίνημα. Από εκεί και πέρα υπήρξαν πάρα πολλά κομβικά όπως το πρώτο release του Vultures.
Δ: Το sold out στο Gagarin 205, το sold out στο An Club
Γ: Το περσινό Rockwave.

Είναι πάρα πολλά λοιπόν μέσα στην 10ετία!

Δ: Και σκέψου μας φαίνονται πολύ λίγα!

Πώς σας φαίνεται όταν σκέφτεστε εκείνη την εποχή;

Δ: Πιτσιρικάδες πολύ!
Γ: Είναι αυτός ο ερασιτεχνισμός και ο ρομαντισμός που δεν ξέρεις που πηγαίνεις και βαδίζεις, είναι δηλαδή τελείως αυθόρμητο οπότε σου βγαίνει και από μέσα σου και πιο εύκολα.

Φαντάζομαι δεν υπήρχαν σημεία που σκεφτήκατε να τα παρατήσετε;

Δ: Δεν το έχουμε πει ποτέ αυτό.
Γ: Επειδή μας ρωτάνε και σε διάφορες συνεντεύξεις εάν το περιμέναμε αυτό που κάνατε διάφορα sold out εμείς όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε δεν το περιμέναμε, δεν μας είχε περάσει από το μυαλό απλά πάντα γουστάραμε και είχαμε τον πόθο να παίξουμε μουσική να τζαμάρουμε.

…και τότε φαντάζομαι η ελληνική σκηνή δεν ήταν στο ίδιο σημείο όπως τώρα

Δ: Κι όμως ήτανε, υπήρχανε μπάντες, υπήρχε η Spinalonga Records, το Monolith που ήτανε οι Nightstalker
Γ: Και εμείς συμμετείχαμε τότε και ενεργά σαν fans και ακροατές παράλληλα ενώ παίζαμε. Είναι μια κοινότητα όλο αυτό και βοήθησε στο να φτάσουμε εδώ σαν σκηνή.
Δ: Το κρίμα είναι ότι έχουνε μείνει από τότε έχουνε μείνει πολύ λίγες μπάντες
Γ: Ναι, αλλά γεννιούνται άλλες, απλά θα μπορούσε να είναι πολύ περισσότερες!

Στην επόμενη δεκαετία τι είναι αυτό που δεν θέλετε οπωσδήποτε να μην βρεθεί στο δρόμο σας;

Δ: Να μην μας συμβεί, ε; Να μην διαλυθούμε!
Γ: Να χάσουμε αυτό που λέγαμε πιο πριν, τον παρορμητισμό και τον ενθουσιασμό και την θέληση το να παίξεις μουσική, να τζαμάρεις, να βγεις στο δρόμο, να παίξεις σε άλλους ανθρώπους αυτό που έχεις βγάλει. Να μην χάσεις την σπιρτάδα. Ενώ το έχουμε τώρα κάποιος μπορεί να πάθει κάτι και να πει ξέρεις δεν μπορώ άλλο. Και αυτό είναι το κακό όταν ακούμε μπάντες που μπορεί να έχουν κορεστεί. Για παράδειγμα λες γιατί δεν είναι καλός ο δίσκος αυτής της μπάντας; Συνήθως μπορεί να είναι κάποιοι παράγοντες ή συνθήκες που τους πιέζουν και από την άλλη μπορεί να έχουν χάσει και αυτοί, το momentum που είχανε πριν.

Και τι είναι αυτό που δεν έχετε κατακτήσει αλλά θέλετε να συμβεί; Παράδειγμα, ένα αμερικάνικο τουρ;

Γ: Το είπες μόνος σου!!
Δ: Βασικά σε όλο τον κόσμο, θέλουμε να παίξουμε παντού.
Γ: Είναι δύσκολο βέβαια, η Αμερική είναι αχανής και είναι πολύ δύσκολο να μπεις μέσα στο underground σε αντίθεση με την Ευρώπη και δουλεύουν τελείως διαφορετικά με τους promoters και συνήθως έρχονται πράγματα από την Αμερική στην Ευρώπη. Η οποία είναι ακόμη ανοιχτή και φαίνεται στην δική μας σκηνή, ο κόσμος διψάει γι άλλες μπάντες και αυτό σιγά σιγά ανεβαίνει και χτίζεται.

Παραλληλίστε μου τα 2 LPs σας με ταινίες ώστε κάποιος να μπορεί να οπτικοποιήσει την μουσική σας.

Δ: Εγώ έχω να πω για το Super Van Vacation: Το American Pie!!! (γέλια) Πιο πολύ για το «χύμα» και εφηβικό feeling!
Γ: Την περίοδο μετά το Super Van Vacation και πριν την προπαραγωγή του Vultures είχαμε λιώσει το ντοκιμαντέρ Baraka του Ron Fricke και την ταινία Holy Mountain του Alejandro Jodorowsky. Τα οποία τα βλέπαμε από ένα μικρό λάπτοπ συνδεδεμένο σε ένα μεγάλο ηχοσύστημα! Και το Fear And Loathing In Las Vegas με τους Johnny Depp και Benicio del Toro θα έβαζα που έχει την αίσθηση του road trip.

Τι ακούνε αυτόν το καιρό οι 1000mods στο βανάκι τους;

Γ: Τώρα στο δρόμο εγώ έβλεπα την σειρά Vinyl τ οπότε άκουγα 70ς γενικότερα. Ακούγαμε το Desert Overcrowded των Tuber, τον τελευταίο δίσκο των Wish Upon A Star,
Δ: Cellar Dogs με τον Λαμπρο προχθές, Bombing The Avenue. Εγώ άκουγα πάρα πολύ Chris Cornell (το Higher Truth του ‘15), του έχω μεγάλη αδυναμία. Άκουγα λίγο Dax Riggs και αυτός μου αρέσει πάρα πολύ.
Γ: Έχουμε κολλήσει πολύ με τον Peter Green και όσο ήταν στους Fleetwood Mac. Και ξέρεις αυτό συζητούσαμε ότι είναι από τους πιο υποτιμημένους και αδικημένους κιθαρίστες και ένας από τους πιο επιδραστικούς στον ήχο τους και στο βρετανικό heavy blues των τέλη 60ς. Επηρέασε μια ολόκληρη γενιά κιθαριστών  και δυστυχώς δεν έχει αναγνωριστεί. Σκέψου ότι την Les Paul του την έδωσε στον Gary Moore και μετά έβγαλε τρομερούς δίσκους σαν σόλο αλλά είχε τρομερά θέματα ψυχικής υγείας στα 70ς.
Δ: Και αυτός και ο Rocky Erickson είναι πολύ μεγάλος!
Μετά την εμφάνιση τους στο Stoned From The Underground στην Γερμανία και το Devilstone στην Λιθουανία έρχεται για την προώθηση του νέου δίσκου η περιοδεία των 1000mods με Monkey3 και Moaning Cities στην κεντρική Ευρώπη για όλο τον Οκτώβρη περίπου και στα πλαίσια της θα βρεθούν στα μεγάλα φεστιβάλ όπως το Up In Smoke, το Keep It Low, το βελγικό Desertfest αλλά και την ελληνική εκδοχή του τελευταίου στις 7 & 8 Οκτώβρη με John Garcia, Red Fang, Pentagram και τους δικούς μας Sadhus, Beggars, Black Hat Bones, Automaton κ.α

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:
https://www.facebook.com/1000mods
https://twitter.com/1000_mods
https://www.youtube.com/user/1000modsVan
http://1000mods.bandcamp.com/
https://soundcloud.com/1000mods