stafuliaΤο συγκρότημα “Περσινά Ξινά Σταφύλια”, πρωτοεμφανίστηκε με αυτό το όνομα το 2006 στην πόλη της Βέροιας. Από ότι γνωρίζω κάποια μέλη πλέον μένουν στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός τους ήταν (και είναι!) να δημιουργούν μουσική και να εκφράζονται μέσα από αυτή. Το 2012 κυκλοφόρησαν την πρώτη τους ανεξάρτητη δουλειά με τίτλο “Αέρα στα πανιά μας”. Δύο χρόνια αργότερα επανέρχονται με καινούριο δίσκο στις βαλίτσες τους και τίτλο “Σβήνουν τα φώτα”.

Τα παιδιά προσπαθούν με τις δικές τους δυνάμεις, οικονομικές και μη, να σταθούν στα πόδια τους και να ακουστεί η μουσική τους και δυστυχώς, πέρα από λίγες εξαιρέσεις, δεν τους βοηθάνε και πολύ τα “μέσα και τα έξω”! Δεν ήθελα να χαλάσω το άρθρο με μοιρολατρίες αλλά πρέπει να λέγονται και αυτά. Φυσικά είναι δική μου διαπίστωση και μπορεί να κάνω και λάθος.

Στο θέμα μας λοιπόν, το συγκρότημα συνεχίζει στο γνωστό ska, punk, rock ύφος τους, με τη τρομπέτα, το τρομπόνι και τα όλα του, παρακινώντας μας σε τρελούς χορούς μπας και χάσουμε κανένα κιλό από τον ιδρώτα! Σε αυτό τον δίσκο δίνουν περισσότερη έμφαση στις κιθάρες και έτσι το αποτέλεσμα είναι λίγο πιο σκληρό από το προηγούμενο. Ο ήχος τους μπορώ να πω ότι αναμιγνύει ωραία το βαλκανικό στοιχείο με τις surf rock συνθέσεις. Στο κομμάτι “εξουσία και χαρά” μπορώ να πω ότι εσκεμμένα βολτάρει στα λημέρια του τσιφτετελορόκ!  Έχουμε να κάνουμε με 12 τραγούδια γεμάτα ενέργεια και εμένα προσωπικά μου αρέσει αυτό. Η παραγωγή όπως και στο προηγούμενο αγγίζει την τελειότητα!

Ο στίχος είναι καθημερινός, με κοινωνικοπολιτικά μηνύματα, άλλοτε καυστικός και άλλοτε σατυρικός και απευθύνεται περισσότερο σε ανθρώπους με ανοιχτά μυαλά. Μιλάει για τις καθημερινές μας αγωνίες και όχι μόνο και από τους τίτλους κιόλας μπορείς να καταλάβεις πολλά. Σε αυτό το album θα βρούμε και την πρώτη τους απόπειρα με αγγλικό στίχο στο κομμάτι “lucky” ερμηνεύοντάς το o Alex (δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω).

Όλα αυτά περικλείονται σε ένα υπέροχο digipack cd με 12σέλιδο βιβλιαράκι το οποίο περιέχει σκίτσα σχεδιασμένα στο χέρι.

Μην χάνετε λοιπόν τον καιρό σας και στηρίξτε την ανεξάρτητη προσπάθεια. Σβήστε τα φώτα και ανοίξτε τα αυτιά σας…

Κείμενο: Ανδρέας Σεϊντής

Facebook: https://www.facebook.com/persinaksinastafylia

 

Tracklist:

  1. Είσδυση
  2. Σβήνουν τα φώτα
  3. Ύποπτη βραδιά
  4. Για πάντα παιδιά
  5. Lucky (feat Alex)
  6. Δούλευε ρεμάλι
  7. Δημόσιο
  8. Ραμολιμέντο
  9. Ληστεία
  10.  Πέσε για ύπνο
  11.  Εξουσία και χαρά
  12.  Ταξίδι