Να πούμε καταρχήν για το έργο αυτής της ομάδας  που γράφει μουσικές «κάτω από το δέντρο» πως πρόκειται για μια σπουδαία δουλειά. Κατά δεύτερον πρόκειται για ένα σπουδαίο συγκρότημα που ξεπερνά τα στενά όρια ενός …συγκροτήματος μιας και μιλάμε για μια κολλεκτίβα που ανήκει σε μια ευρύτερη μουσική οικογένεια. Το αποτέλεσμα που δημιουργούν είναι σαν  ένα καζάνι από ήχους που σε παρασύρει σε ένα μακρινό λαβύρινθο με άγνωστα τα νήματα της μουσικής και που δεν ξέρεις πότε θα τελειώσει και πως θα τελειώσει μιας και αυτό που κυριαρχεί είναι ο αυτοσχεδιασμός… Τι περιέχει το καζάνι ; θαυμάσια διάσπαρτα ηχοχρώματα που δημιουργούν όργανα όπως το φλάουτο, το μπάσο, η στάμνα, η γκάιντα, ο νταχαρές, το κλαρινέτο, η λύρα.

Προσωπικά έχω τη χαρά να κρατάω την πρώτη κόπια που δόθηκε στο μουσικόφιλο κοινό ένα μεσημέρι του φθινοπώρου που μας πέρασε σε ένα καφέ των Εξαρχείων –μόλις είχε βγει από την ..επεξεργασία του και ήταν διαθέσιμο για μας. Αφού το άρπαξα δεν έχασα χρόνο και το απόγευμα της ίδιας μέρας βρισκόταν ήδη στο στερεοφωνικό μου. Βέβαια ο χρόνος με ξεγέλασε μιας και αντί να με βάλει να γράψω ένα κείμενο για αυτό το cd, με έβαζε στο να ακούω ξανά και ξανά το ντεμπούτο άλμπουμ του γκρουπ.

Τους «κάτω από το δέντρο» είχα τη χαρά να τους ανακαλύψω παλιότερα μέσω myspace… και χωρίς υπερβολή μπορώ να πώ ότι πρόκειται για έναν από τους καλύτερους και κυρίως πιο ιδιαίτερους δίσκους από καταβολής ελληνικής δισκογραφίας. Αλλωστε πόσες φορές έχουμε τη δυνατότητα να ακούμε τέτοιες δυνατές συνθέσεις όπου οι πεντατονικές κλίμακες και οι παραδοσιακοί ρυθμοί συντροφέυουν τεχνολογικές ηχητικές δημιουργίες που σε παρασύρουν με τον κορμό ενός δέντρου ;

Το σχήμα ή όπως δηλώνουν οι ίδιοι «η συνεργασία μεταξύ πολλών μουσικών και φίλων, με έδρα την Αθήνα» αποτελούν οι Tsiko:mandolin,melodica,percussion,vocal, Frequency Freak:acoustic guitar,sound engineer,  Dr.Aja:nylon string guitar,nylon string bass,percussion,keyboards, Theodor:percussion, Strider:gaida,clarinet,caval, Giannis”maestros”Dimitriades:accordion,keys, Art-eM:cretan lyra, Kleon”baba”Arzoglou:narrator, Dadoo: Executive producer.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε την πολύ καλή παραγωγή του δίσκου, το γεγονός ότι πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη δουλειά που σε κάθε βήμα της την ακολουθεί ο πειραματισμός, η όμορφη ονοματοδοσία στους τίτλους των κομματιών, τα εκπληκτικά –για άλλη μια φορά – φωνητικά του Παναγιώτη Καπερνέκα που συμμετείχε εδώ και φυσικά το εξαιρετικό  artwork με τον κορμό του δέντρου όπου μπορείς να καθήσεις από κάτω του και να απολαύσεις αυτές τις 11 συνθέσεις…

Κείμενο : Αλέξανδρος Γερασίμου