δούρειος ίπποςΤον τελευταίο καιρό που με έχουν πιάσει κάτι βρυκολακιάσματα και κοιμάμαι νωρίς το πρωί, τυχαίνει να κάτσω να ακούσω μουσική, να δω καμιά ταινία και στην τελική βάζω τηλεόραση έτσι για τον επίλογο. Έτσι λοιπόν έπεσα στον ΑΝΤ1 που τελευταία ξεκίνησε να βάζει πάλι σε επανάληψη την σειρά «Δούρειος Ίππος», σε κάτι βάρβαρες ώρες βέβαια.

Η σειρά αυτά προβλήθηκε αρχικά τον Οκτώβριο του 2000 και τελείωσε μέσα στο 2001. Είχαν γυριστεί 20 επεισόδια, των 45 λεπτών. Το σενάριο είχε γράψει ο Νίκος Απειρανθίτης, την σκηνοθεσία ο Γιώργος Κορδέλλας και ο Μάριος Στρόφαλης έγραψε μουσική, την οποία ερμήνευσαν ο Διονύσης Τσανκνής, Μιχάλης Κακέπης, Δημήτρης Πουλικάκος (ο οποίος έπαιζε και στην σειρά) και η Δήμητρα Ματσούκα (που επίσης έπαιζε) .

Η περιγραφή της ταινίας αναφέρει: Ο “Δούρειος Ίππος” είναι ένα συγκρότημα ροκ, που προσπαθεί να επιβιώσει στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Πέντε άνθρωποι, που χτίζουν τα όνειρά τους πάνω στη μουσική κι έχουν βαλθεί με κάθε μέσο να “εισβάλουν” στη δισκογραφία, για να αρθρώσουν το δικό τους λόγο.

73C056EAEDFDDC1A8C5D5B6310F15567Η ταινία περιγράφει επ’ ακριβώς την κατάσταση στην βιομηχανία της μουσικής στην Ελλάδα, το 2000. Οι δισκογραφικές τότε έκαναν επένδυση πάνω στους μουσικούς και τα συγκροτήματα, πλήρωναν δηλαδή τις μπάντες για να ηχογραφήσουν, πράγμα που σήμερα συμβαίνει το αντίθετο, ζητάνε λεφτά για να σου βγάλουν δίσκο. Πως αλλάζουν έτσι οι καιροί ε; Και φυσικά, όπως θα δείτε στην ταινία, αν καθόσουν στον παραγωγό, θα είχες καλύτερη μεταχείριση και θα σε βοηθούσε να πετύχεις τα όνειρά σου. Αυτό συμβαίνει και σήμερα, δεν έχει αλλάξει.

Η σειρά ξεκινάει με την μπάντα, τον «Δούρειο Ίππο» να είναι μέσα στο βαν, πηγαίνοντας στην Καλαμπάκα για να τραγουδήσουν. Στο αμάξι μέσα ηχεί ο Παύλος Σιδηρόπουλος με το ροκ εν ρολ στο κρεβάτι… ωραία αρχή έτσι;

Στην Καλαμπάκα λοιπόν θα συναντήσουν μια λαϊκή τραγουδιάρα, την Δήμητρα Ματσούκα στον ρόλο της Μαριάννας, με την οποία θα φάει έρωτα ο ροκ τραγουδιστής Δημήτρης Αλεξανδρής (Παύλος)… και εκεί ξεκινάει το στόρι, το οποίο δεν θα το αναλύσω, αλλά θα σας προτείνω να βάλετε να δείτε την σειρά.

Το στόρι είναι ωραίο, έχει τον ροκ αέρα που πρέπει, έχει τον έρωτα, το μπλέξιμο του ροκ με το σκυλάδικο, το οποίο μπορεί να γεννήσει όμορφα πράγματα αν δεν υπάρχουν προκαταλήψεις, έχει ωραία τραγούδια αλλά και ακούγονται ωραία ροκ τραγούδια μέσα στην σειρά, όπως Σιδηρόπουλος, Magic De Spell, Υπόγεια Ρεύματα κτλ. Έχει απογοητεύσεις ερωτικές, αλλά και της ζωής, υπαρξιακά προβλήματα και καταστάσεις που φέρνουν στα άκρα… ακόμα και στον θάνατο.

500x500Οι ηθοποιοί που παίζουν την ροκ μπάντα, ερμηνεύουν πολύ σωστά τον ρόλο τους και σε βάζουν στο κλίμα, όπως και η Ματσούκα που ερμηνεύει καταπληκτικά τον ρόλο της λαϊκής τραγουδίστριας (και της σέξι γκόμενας, αχ Δήμητρα!) αλλά και τραγουδάει με επιτυχία τα τραγούδια της.

Οι φίλοι της ελληνόφωνης ροκ σκηνής θα ταυτιστούν και θα γουστάρουν πολύ την σειρά. Άλλοι ίσως και να την σνομπάρουν, όπως ο τηλεθεατής, που τότε δεν έδωσε υψηλά νούμερα σε αυτή την σειρά, και που να καταλάβει ο νεοέλληνας στο 2000 από ροκ, όταν το σκυλάδικο και η τσιφτετελιά έδινε και έπαιρνε στα μπουζούκια. Ακόμα και η Ματσούκα με τα λαϊκά της δεν κατάφερε να προσεγγίσει τον κόσμο. Ακόμα και οι μουσικοκριτικοί χλεύαζαν το soundtrack εκείνη την εποχή (καλά οι μουσικοκριτικοί στην χώρα μας πάντα χλεύαζαν ότι είναι ελληνικό) και δεν μπόρεσαν να νιώσουν τραγούδια όπως το «Πυροβόλα το φεγγάρι» που ακόμα και σήμερα ακούγεται και έχει γίνει διαχρονικό.

Δεκαέξι χρόνια μετά λοιπόν, αν κανένα βράδυ δεν σας παίρνει ο ύπνος, μπορεί να πετύχετε την σειρά, αν και μπορείτε κάλλιστα να την δείτε στο web tv του Αντ1 ή και στο youtube.

Νίκος Γραμμάτος