Τον Δημήτρη Βεριώνη τον έχω παρακολουθήσει και σχολιάσει από την πρώτη του δισκογραφική κατάθεση που έγινε το 2006, την συνέχεια που είχε το 2012 με το «Κάτω απ’ το ίδιο φεγγάρι» και φτάνουμε αισίως στην τρίτη του δισκογραφική δουλειά με τον τίτλο «Το καλοκαίρι του Άχυρου – Ιστορίες του Καλοκαιριού & της Μνήμης».

Καταρχήν να αναφέρω ότι έχουμε να κάνουμε με έναν διπλό δίσκο με 24 στο σύνολο τραγούδια, τοποθετημένα σε ένα βιβλίο με στίχους, σκίτσα και σχόλια του δημιουργού, τα οποία είναι εξίσου καλλιτεχνικά φιλοτεχνημένα και προσεγμένα, όπως και το μουσικό περιεχόμενο. Αυτό από μόνο του αξίζει χίλια μπράβο για την όλη προσπάθεια και σίγουρα θα τον κατατάσσει στους μοναδικούς καλλιτέχνες που τολμάνε κάτι τέτοιο εν έτη 2016 όπου η δισκογραφία ψυχορραγεί.

Ο πρώτος δίσκος είναι αφιερωμένος στο καλοκαίρι, στις αναμνήσεις των καλοκαιριών που έχει ζήσει ο Δημήτρης, στα χρώματα και τα αρώματα που έχει δει και εισπνεύσει. Όμορφες και χαλαρές μελωδίες, καλοπαιγμένα και σωστά ενορχηστρωμένα τραγούδια, ερμηνευμένα από την γλυκύτητα της φωνής του δημιουργού η οποία κάθεται «κουτί» σε αυτό το στιλ. Βέβαια εντόπισα και κάποιες ερμηνευτικές αδυναμίες σε κάποια σημεία, και δεν μιλάω για τονικότητες και τέτοια, αλλά για το πώς θα ταιριάξει όμορφα η φωνή πάνω στην μελωδία και ο τρόπος που θα τραγουδηθεί ο στίχος. Μικρό το κακό, ελάχιστα τα δείγματα. Να αναφέρω επίσης ότι από τα 13 τραγούδια, τα τέσσερα είναι ορχηστρικά και το ένα είναι ντουέτο με την Τέτη Κασιώνη.

Στον δεύτερο δίσκο που είναι αφιερωμένος στην μνήμη, τα πράγματα είναι πιο ανεβασμένα, στις γνώριμες pop-rock φόρμες που μας έχει μάθει ο Δημήτρης και από τις προηγούμενες δουλειές του. Εδώ θα βρείτε και ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια που ξεχώρισα από το πρώτο άκουσμα, το «Ο Μανώλης κι η Ειρήνη», με τις ηλεκτρικές κιθάρες στο πρώτο πλάνο, με ωραία κοψίματα και σταματήματα και με ένα ωραίο ριφάκι που σου μένει. Ένα τραγούδι για τον θείο και την θεία του Δημήτρη, οι οποίοι έφυγαν από την ζωή σε μικρή ηλικία, μωρά θα έλεγα. Ακούστε και νιώστε το! Δεν είναι όμως μόνο αυτό που θα σας κερδίσει, είναι επίσης και τα «Κάστρο στον  ουρανό», «Μια άλλη Αθήνα», «Τα παραμύθια με happy end», «Ο Αλέκος και ο Διομήδης», «Το δωμάτιο φάντασμα» … κι αν συνεχίσω να γράφω θα γράψω όλους τους τίτλους, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε και να αγοράσετε αυτή την δουλειά, για να στηρίξετε τον Βεριώνη και να του δώσετε την ώθηση να συνεχίσει αυτό που κάνει, γιατί το κάνει καλά και με μεράκι και τον χρειαζόμαστε ενεργό.

Μπράβο στον Δημήτρη και σε όλους τους συντελεστές αυτής της δουλειάς.

Νίκος Γραμμάτος

https://www.facebook.com/verionismusic

https://www.youtube.com/user/dverionis/

[ytp_video source=”hK7qslzHZcc”]

 

10.-To-kalokairi-toy-ahyrou_cover