1236924_433578046753107_672234519_n

Ένα πολύ δυνατό σχήμα, τα ΧΑΡΤΙΝΑ ΦΤΕΡΑ, που κινείται στο χώρο του ελληνόφωνου alternative rock. Οι συστάσεις είναι περιττές γιατί από όπου περνάνε αφήνουν το στίγμα τους . Τους βρήκαμε υπ’ατμόν… ας τους γνωρίσουμε περισσότερο.

Σύντομα περιμένουμε τον επερχόμενο δίσκο σας σε ποιό στάδιο βρίσκεται;

Έχοντας ξεκινήσει τις ηχογραφήσεις του άλμπουμ από τέλη Σεπτέμβρη 2013 στα Studios Στέντωρ, με το Σωτήρη Παπαδόπουλο (Αφοι Κατσιμίχα, Θ.Μικρούτσικος, Μίλτος Πασχαλίδης κ.α.) πίσω από την κονσόλα, δηλώνουμε ένοχοι. Η διαδικασία της παραγωγής μιας πρωτότυπης , για τα ελληνικά δεδομένα, δισκογραφικής δουλειάς μας έχει συνεπάρει τόσο που έχει εξελιχθεί σε ένα έπος, το οποίο όμως βαίνει προς το τέλος του και είμαστε πλέον ικανοποιημένοι μπαίνοντας στο στάδιο της μίξης.

Official1 - mikrh“Αίμα απ’ το αίμα σου” και “Εντολή” δύο από τα τραγούδια που κυκλοφορήσατε στο παρελθόν η μουσική και ο στίχος σας είναι “σκοτεινά” κομμάτια ενός παζλ που αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην θλίψη και την ανάγκη για διαφυγή από έναν γκρεμισμένο κόσμο. Τελικά ρομαντικοί ή επαναστάτες;

Η θλίψη, ως γνώρισμα του ευαίσθητου στις συνθήκες του περιβάλλοντος ανθρώπου (βλέπε ρομαντικού), αποτελούσε πάντα κινητήριο μοχλό της ανθρώπινης εξέλιξης, μια εκρηκτική μορφή της οποίας είναι η επανάσταση. Επανάσταση με σύμμαχο τη γνώση και με σαφή προορισμό, δυναμική αλλά δομημένη, όπως ακριβώς και η βάση όλης της μουσικής μας.
Φυσικά, τα κομμάτια μας ασπάζονται όλες τις ανθρώπινες πτυχές, το νου και το σώμα, έστω και με σκοτεινό τρόπο, όπως πχ στο “Πικρό Φιλί”.

Η κατάσταση στην Ελλάδα πόσο επηρεάζει νέους δημιουργούς σαν και σας;

Η κρίση στερεί, αλλά και εμπνέει. Η μουσική και οι υπόλοιπες τέχνες γνωρίζουν άνθιση που στα μετέπειτα χρόνια θα αναγνωριστεί και θα στιγματίσει την καλλιτεχνική ιστορία του τόπου.

Τελικά το κοινό νιώθετε πως εισπράττει αυτή την κατάθεση ψυχής που βάζετε στα τραγούδια σας;

Σε αντίθεση με την πείνα για χρήμα-εξουσία-αναγνώριση που είναι εγγενώς άσβεστη στον άνθρωπο, η πέινα του για τέχνη έχει σαφές σημείο κορεσμού. Εμείς ξεκινήσαμε γιατί οι ίδιοι νιώσαμε το κενό που άφησαν πίσω τους μεγάλα συγκροτήματα όπως οι Τρύπες, τα Ξύλινα Σπαθιά, και φυσικά τα Διάφανα Κρίνα, και αποφασίσαμε να καλύψουμε έτσι πρώτα τους εαυτούς μας, και στην πορεία όλους αυτούς που μοιράζονται την ίδια αίσθηση απώλειας. Από αυτό που βλέπουμε στις συναυλίες μας, αυτοί είναι πολλοί.

Γενικά είστε σαν σχήμα όσον αφορά τον ήχο και το ύφος σας πολύ ευέλικτοι πειραματίζεστε ακόμα; Πιστεύετε πως πάντα υπάρχει χώρος για στροφές στη μουσική;

Έχουμε επενδύσει πολύ στην ιδιαιτερότητα του ήχου μας, παντρεύοντας τον ήχο μιας στιβαρής rock μπάντας με electro και dubstep φόρμες. Πολλά κομμάτια του εξοπλισμού μας απλά δεν θα τα βρείτε αλλού στην Ελλάδα, ενώ και η εξειδίκευση για να μπορεί να εκτελεσθεί ζωντανά αυτό το project είναι μεγάλη. Στον αντίποδα, το ανθρώπινο στοιχείο, πραγματικές ιστορίες και βαθιά συναισθήματα είναι αυτά που αποτελούν τη βάση όλων των τραγουδιών μας. Σίγουρα με όλα αυτά τα στοιχεία, η τραγουδοποιία των Χάρτινων Φτερών εμπεριέχει πολύ πειραματισμό.
Στροφές στη μουσική σπάνια γίνονται με καλλιτεχνικό γνώμονα… Πιστεύουμε όμως ακράδαντα στην εξέλιξη.

Τα live σας κάθε φορά μία έκπληξη με πάνω από 2.5 ώρες πρόγραμμα και πρωτότυπες συνεργασίες όπως αυτή που ετοιμάζετε στο επόμενο live σας με τους Dismantled dance group πείτε μου για αυτές τις καινοτομίες.

Υπάρχει μια γενικότερη τάση στο χώρο να εμπλουτίζεται το ακουστικό ερέθισμα της συναυλίας με αντίστοιχο οπτικό, καθώς λόγω της υπερέκθεσής μας στα πολυμέσα, η ουδός ερεθισμού του καθενός μας έχει ανέβει πολύ. Οι περισσότεροι επιλέγουν projections, lasers, etc… Εμείς, έχοντας ήδη αξιοποιήσει την τεχνολογία στη μουσική μας, επιλέξαμε τον ανθρώπινο παράγοντα και με μεγάλη χαρά συναργαζόμαστε σε επιλεγμένες εμφανίσεις με τις χορεύτριες του Dismantled Dance Group, που χορογραφούν on stage κομμάτια μας.

dsc00447new.jpg

Νιώθετε κάποια αλλαγή όταν ανεβαίνετε στη σκηνή; Νιώθετε σαν να πρέπει να ανεβείτε και να δώσετε τα πάντα μπροστά στα μάτια του κόσμου;

Δεν υπάρχει πρέπει. Την αλλαγή βιώνουμε όταν αντικρύζουμε τα έκπληκτα βλέμματα των ανθρώπων που έρχονται για πρώτη φορά να μας δουν.

Περιμένουμε την επόμενη εμφάνιση σας στο DOUBLETROUBLE , τι θα δούμε και τι ακούσουμε;

Αν και όπως είπαμε, είμαστε εν μέσω παραγωγής του αλμπουμ μας, βλέποντας την πανέμορφη Grand Stage του καινούργιου Double Trouble αποφασίσαμε να κάνουμε ένα διάλειμμα από τις στουντιακές μας υποχρεώσεις. Θα ακούσετε τα νέα μας κομμάτια, με τον καταπληκτικό ήχο που επιμελείται ο ηχολήπτης μας-5ο μέλος του σχήματος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος. Φυσικά, έχουμε ετοιμάσει και… εκ βαθέων διασκευές που είναι σίγουρο πως θα συζητηθούν, σε αγαπημένα κομμάτια Depeche Mode, Johnny Cash, Marilyn Manson, Διάφανα Κρίνα, και πολλά ακόμη. Το alter ego μας, οι Dismantled Dance Group θα χορέψουν μαζί μας, ενώ τη βραδιά θα ανοίξουν οι ηλεκτρικοί gentlemen, “End of Discussion”!

Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δίσκο και στις ζωντανές εμφανίσεις σας. το μέλλον τι να περιμένουμε;

Πριν το Πάσχα προσεδαφίζεται το πολυαναμενόμενο άλμπουμ μας, και κάπου εκεί ξεκινά το ταξίδι του μαζί μας, μέσα στα μεγάλα καλοκαιρινά φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, στο ραδιόφωνο και τα web radios, ενώ πιθανώς μας βρίσκει από του χρόνου με μια μεγάλη συναυλιακή συνεργασία. Το είδαμε στη γυάλα λεμε… 😉

Live event: https://www.facebook.com/events/233754423473533/
Facebook: http://www.facebook.com/TaXartinaFtera