Οι Δ.Ο.Γ.Μ.Α. είναι μια φρέσκια ελληνόφωνη ροκ μπάντα η οποία πριν λίγους μήνες μας χάρισε την πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Νεκρή Ψυχή“. Πάμε να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα…

Συνέντευξη στον Νίκο Γραμμάτο

 

–          Πείτε μου πότε δημιουργήθηκε η μπάντα και πως προέκυψε το όνομα.

Οι Δ.Ο.Γ.Μ.Α. πρωτοσχηματίστηκαν το 2001. Τότε κυκλοφορήσαμε ένα μικρό demo που δόθηκε από χέρι σε χέρι. Εν έτη 2008 ξεκίνησε η ενεργός συμμετοχή μας με live και ηχογραφήσεις. Το 2011 η μπάντα κυκλοφόρησε ένα demo και το 2012 τα μέλη οριστικοποιήθηκαν, πράγμα που βοήθησε στο να ηχογραφηθεί και η πρώτη δισκογραφική δουλειά.

Η επιλογή ονόματος είναι ίσως το πιο δύσκολο πράγμα για ένα συγκρότημα. Τελικά, το όνομα αυτό έγινε το ΔΟΓΜΑ μας. Ως προς την ερμηνεία:

Διχασμένα Όνειρα Γεμάτα Με Αλήθεια σημαίνει την επίμονη προσπάθεια του ανθρώπου να ερμηνεύσει αυτά που συμβαίνουν στη ζωή, είτε στον πραγματικό, είτε στον ονειρικό κόσμο. Πάντα κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια η οποία μπορεί να μας διχάσει ή ένα όνειρο (ή μια ελπίδα) που να μας προβληματίσει. Αν αυτό γίνει Δ.Ο.Γ.Μ.Α. στη ζωή σου τότε γίνεσαι ένας άνθρωπος γεμάτος ανησυχίες που θα θες να ερμηνεύεις τα πάντα.

 

–          Κυκλοφορήσατε μόλις την δουλειά σας, σε μια νεκρή περίοδο ίσως για την δισκογραφία και την αγορά. Τι προσδοκίες έχετε και πως νιώθετε για αυτή την δουλειά;

Καταρχάς νιώθουμε υπερήφανοι, που κόντρα στα σημεία των καιρών και κάτω από αντίξοες συνθήκες καταφέραμε να κυκλοφορήσουμε τη πρώτη δισκογραφική δουλειά μας, με τίτλο «Νεκρή Ψυχή» από την FM Records, τον Νοέμβριο του 2012.

Η δουλειά αυτή μας αντιπροσωπεύει μουσικά, ενορχηστρωτικά  και στιχουργικά  100% γιατί είναι εξ ολοκλήρου δική μας, έχει γίνει με πολύ κόπο, δύσκολες οικονομικές συνθήκες αλλά παράλληλα με πολλή αγάπη και πολύ βοήθεια από αδελφικούς φίλους. Η συμβολή του Θάνου Παπαγεωργίου και της Ευδοκίας Δουλγερίδη υπήρξε καθοριστική.

Δεν γνωρίζουμε αν η περίοδος είναι όντως νεκρή, μιας και πολλές μπάντες αλλά και πολλοί καλλιτέχνες έχουν κυκλοφορήσει μέσα στο 2012 κάποια δουλειά.  Άλλωστε αυτό είναι και μέρος της φιλοσοφίας του rock. Κόντρα στις αντιξοότητες να παραμένεις πιστός στις αξίες και στα θέλω σου. Δεν είναι όμως κάτι που πήρε λίγο καιρό. Θέλει υπομονή και πείσμα.

Οι προσδοκίες μας είναι να ακουστούν τα τραγούδια μας και να κάνουμε πολλές ζωντανές εμφανίσεις. Εφόσον υπάρχει πλέον κάτι χειροπιαστό αν κάποιος ακούει το είδος ή θέλει να ψαχτεί λιγάκι, μπορεί να μας βρει και να ακολουθήσει το Δ.Ο.Γ.Μ.Α. μας.

 

–          Βλέπουμε αρκετά μεγάλη στροφή πάλι στο ελληνόφωνο ροκ σε μια διαφορετική εποχή από την δεκαετία του 90 βέβαια. Πιστεύετε ότι πάντα το ροκ είναι επίκαιρο;

Μα αν δεν είναι το rock επίκαιρο τότε πιο είδος μουσικής είναι; Σαφώς, υπάρχουν και άλλα είδη που αντιπροσωπεύουν εποχές και κουλτούρες, αλλά θεωρούμε πως και το ελληνόφωνο rock αντιπροσωπεύει τη ζωή και την καθημερινότητα. Είτε είναι καλές, είτε κακές οι μέρες που διανύουμε. Όσο για το αν υπάρχει μεγάλη στροφή δε το γνωρίζουμε. Μακάρι, αλλά από όσο δείχνουν τα πράγματα μάλλον κάτι τέτοιο ακόμη δε συμβαίνει. Όπως φαίνεται και στους περισσότερους  τομείς της κοινωνικής ζωή ο κόσμος είχε βολευτεί, είχε επαναπαυτεί και ταυτόχρονα εγκλωβιστεί σε αυτή τη φούσκα που είχε δημιουργηθεί. Σε σχέση με το 90, φαινομενικά σίγουρα σου δίνονται περισσότερες δυνατότητες να εκφράσεις τις απόψεις σου πιο ελεύθερα και δημόσια, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως έχει αυξηθεί το κοινό που σε ακούει ή ακούει αυτό το είδος μουσικής.

 

–          Οι στίχοι σας πάντως είναι σίγουρα επίκαιροι, περιγράφοντας με ωραίο και προσιτό στον ακροατή τρόπο το τι βλέπετε γύρο σας. Ποια η στάση και η ματιά σας στα όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας;

Ζώντας από πρώτο χέρι, όλοι μας, τις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα, δηλαδή την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση, και βλέποντας εδώ και χρόνια που θα οδηγούσε όλη αυτή η ουτοπική πραγματικότητα, δε θα μπορούσαμε παρά να αναφερθούμε σε αυτή την κατάσταση και με τον τρόπο μας ίσως να συμβάλουμε σε μια αφύπνιση, έστω και μιας μικρής μερίδας ανθρώπων. Στάση μας αποτελεί η κριτική σκέψη, η συνεχής προσπάθεια για ερμηνεία και αποκωδικοποίηση των χιλιάδων, άχρηστων ή μη, πληροφοριών που κατακλύζουν την καθημερινότητα μας έτσι ώστε να επιλέγουμε και να εκφράζουμε αυτά που θεωρούμε πως μπορούν να κάνουν την κοινωνία καλύτερη και πιο ανθρώπινη.

 

–          Έχετε κάνει πολλές συναυλίες μέχρι τώρα; Θα προσπαθήσετε να ταξιδέψετε σε διάφορα μέρη της χώρας για να παρουσιάσετε την δουλειά σας;

Έχουμε εμφανιστεί σε αρκετούς χώρους στην Αθήνα αλλά δε θα λέγαμε ότι έχουμε κάνει πολλές εμφανίσεις. Θα μου πεις και ποιος δε θέλει περισσότερες, αλλά θεωρούμε πως έχουμε ακόμα να δούμε πολλά.

Επαρχία θα θέλαμε πάρα πολύ να γυρίσουμε και να παίξουμε. Που λέει ο λόγος, και σε κάθε χωριό της Ελλάδας. Μακάρι να μας δοθεί μια κάποια ευκαιρία και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε ένα τέτοιο κάλεσμα.

 

–          Ζούμε σε εποχές διαδικτύου και εικόνας. Να περιμένουμε κάποιο βίντεο κλιπ;

Είναι κάτι που το συζητάμε αρκετό καιρό τώρα και το επιθυμούμε. Λογικά, μόλις καταφέρουμε να βρούμε το χρόνο και τους φίλους που θα βοηθήσουν σε κάτι τέτοιο, το ή τα βιντεοκλίπ θα υλοποιηθούν. Ιδέες πάντως υπάρχουν αρκετές.

 

–          Πιστεύετε πως αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο όπως είναι σήμερα, να μην είχαμε την ευκαιρία να σας γνωρίσουμε και να σας ακούσουμε; Το ραδιόφωνο θα μπορούσε από μόνο του να εξαπλώσει την μουσική σας εν έτη 2012;

Δε μπορούμε να φανταστούμε  πως θα μπορούσε να εξαπλωθεί η μουσική χωρίς το διαδίκτυο. Άλλωστε η ιστορία έδειξε, πως πριν από αυτό ήμασταν “αναγκασμένοι” να ακούμε αυτά που μας σέρβιραν και για όσους ήθελαν κάτι πιο εναλλακτικό έπρεπε να αφιερώσουν πολύ χρόνο και χρήμα. Επομένως, ναι, το διαδίκτυο έχει προσφέρει πάρα πολλά στους μουσικούς, σε αντίθεση με το κλασικό ραδιόφωνο που από την δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα έχει προσφέρει σχεδόν τίποτα. Ευτυχώς πλέον υπάρχει η διαδικτυακή ραδιοφωνία, που σπάει το κατεστημένο και έχεις τη δυνατότητα να ακούσεις όποιο είδος μουσικής θέλεις και με πολύ καλή ποιότητα.

 

–          Τα σχέδια και οι στόχοι για το μέλλον μετά τον δίσκο πλέον;

Πολλά live σε όλη την Ελλάδα, περισσότερη δισκογραφία και γνωριμίες με αξιόλογους καλλιτέχνες, επαγγελματίες και ακροατές.

 

–          Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες και τους ακροατές σας; Ο επίλογος δικός σας…

Η ζωή μας ανήκει και πρέπει να τη διεκδικήσουμε. Αφήστε τα όνειρα σας να μεγαλώσουν και όταν έρθει η ώρα πραγματοποιήστε τα. Δεν υπάρχει φόβος, μόνο λήθη, για αυτό ζήστε, χαμογελάστε και τραγουδήστε μαζί μας.

Καλή χρονιά σε όλους και ευχαριστούμε για τη συνέντευξη!

 

Βρείτε τους στο Facebook