10703546_850003001699865_8395743317460351096_nΤους Σέλας τους γνωρίσαμε το 2008 όταν μας έστειλαν το demo τους «Δυο αιώνες μετά», με το οποίο μας απασχόλησαν ευχάριστα, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να περιέχονται στην πρώτη μεγάλη συλλογή που έβγαλε ψηφιακά το Rockap.gr με τίτλο «Underground Όνειρα».

Μετά από 6 χρόνια έρχονται και πάλι στο προσκήνιο για να μας παρουσιάσουν την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά που φέρνει τον ίδιο τίτλο «Δυο αιώνες μετά», περιέχει τα 4 τραγούδια που γνωρίσαμε στο demo τους, με την διαφορά ότι έχουν ηχογραφηθεί από την αρχή, καθώς επίσης στην φωνή βλέπουμε να απουσιάζει ο Θάνος Λέντης, τον οποίο αντικαθιστά ο Παναγιώτης Βοσκός, όπως και στο μπάσο που ο Γιώργος Γεραμάνης αντικατέστησε τον Δημήτρη Κομματά.

Ο Θάνος Λέντης ήταν και είναι ένα μεγάλο κομμάτι στο πάζλ των Σέλας, αφού ήταν παρόν στην δημιουργία της μπάντας, στην σύνθεση των πρώτων τραγουδιών και φυσικά άφησε το στιχουργικό του στίγμα αφού έχει συμβάλει στα 7 από τα 13 τραγούδια αυτής της δουλειάς. Το όμορφο της υπόθεσης είναι ότι οι εναπομείναντες και συνεχιστές του ονείρου, έχουν αφιερώσει τον δίσκο αυτό στον Θάνο. Μας διδάσκουν ότι οι δρόμοι μπορεί να χωρίζουν αλλά η συνεύρεση, η πορεία και οι στιγμές που μας χαρίζει η μουσική, είναι το παν και αυτό που μένει, που έχει ουσία τελικά.

Ο δε νέος τραγουδιστής Παναγιώτης Βοσκός να πω ότι είναι άξιος αντικαταστάτης του Θάνου, έχοντας νιώσει και ενσωματωθεί απόλυτα στην μπάντα, ροκάροντας με ψυχή και ερμηνεύοντας καταπληκτικά τα κομμάτια.

Μουσικά οι Σέλας δείχνουν δεμένοι, συγκροτημένοι, με ωραίες συνθέσεις και εμπνεύσεις, φτιάχνοντας συνολικά ένα πολύ όμορφο έργο που ακούγεται από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς να κουράζει, αλλά αντιθέτως μαγεύει και συμβάλει τα μέγιστα σε ένα μοναδικό ταξίδι.

Οι επιρροές τους είναι ανάμεσα στους Radiohead, Portishead, Madrugada, Cure, Muse, Joy Division,  Tindersticks, αλλά και στους δικούς μας Τρύπες και κυρίως στα Διάφανα Κρίνα, πολύ Διάφανα Κρίνα, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι ιμιτασιόν, αλλά αντιθέτως θα έλεγα πως τους βρίσκουμε άξιους συνεχιστές του ήχου και της ατμόσφαιρας που έβγαζε αυτό το συγκρότημα. Όσοι μεγάλωσαν με ελληνόφωνα ροκ ακούσματα και κάνουν μουσική σήμερα, είναι λογικό να έχουν επηρεαστεί στιχουργικά και μουσικά από τις καλές μπάντες που έδρασαν τα 90s στην χώρα μας.

Οι στίχοι άκρως ποιητικοί, τις περισσότερες φορές ερωτικοί και μελαγχολικοί. Πατάνε όμορφα πάνω στην μουσική. Ανάσες, χαρά, θλίψη, ομίχλη, κεριά, λάμψη, ζωή, κάποια από αυτά που θα συναντήσεις, με φόντο το Σέλας στον ουρανό.

Ένας καταπληκτικός δίσκος που αξίζει την προσοχή σας. Μια σοβαρή και άξια κατάθεση για το ελληνόφωνο ροκ του σήμερα.

Νίκος Γραμμάτος

Τα τραγούδια:

1. Δύο αιώνες μετά
2. Ασύρματος
3. Μια κουρασμένη ανάσα
4. Πιο μόνος και από σένα
5. Ο πλανήτης της χαράς
6. Ο πιο θλιβερός άνθρωπος του κόσμου
7. Ομίχλη
8. Κεριά
9. Στην τροχιά του αέναου
10. Λάμψη
11. Τελευταίο θλιμμένο τραγούδι
12. Σέλας
13. Ζωή

Links:

https://selas.bandcamp.com/releases

https://www.facebook.com/Selas.Band